We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.
Als ik heel kort zou moeten uitleggen wat Mindfulness betekent dan zeg ik: waarneming van het huidige moment. En met waarneming bedoel ik aanwezig zijn.
Je zou denken dat als je lichamelijk hier bent, dan ben je ook echt in het nu. Dat denken de meeste mensen. Helaas, niets is minder waar. We zijn meestal niet in het nu aanwezig.
Ons brein is een geweldig orgaan dat alles in ons lichaam reguleert. Het zorgt ook ervoor dat we kunnen denken en daar zijn wij erg goed in. We krijgen gemiddeld tussen 40.000 tot 70.000 gedachtes per dag. Dat is best veel. In onze gedachten gaan we meestal naar het verleden of naar de toekomst toe.
Het NU is het enige moment dat je hebt. Je bent nier ergens straks of gisteren maar door je focus steeds daarop te richten, voelt het voor jouw brein wel zo. Dat zorgt voor veel stress en ook voor het gevoel van ontevredenheid.
Stress is een lichamelijke respons op een gebeurtenis.
Op het moment dat een gevaar is of je staat onder druk omdat je bijvoorbeeld een belangrijke examen af moet leggen, komt jouw lichaam in staat van actie en komt er adrenaline vrij.
Door de adrenaline gaat de bloeddruk omhoog en je hart gaat sneller kloppen. Je spieren spannen meer aan.
Stress kan ook een positieve invloed hebben. Het bevordert prestatie en helpt, indien nodig, om snel en alert te reageren. Langdurige stress zorgt echter voor lichamelijke en emotionele klachten.
Wist je dat stress reactie niet alleen door een gebeurtenis wordt getriggerd?
Het is belangrijk om je te realiseren dat ook de negatieve gedachten zorgen voor stress.
Piekeren over verleden en zorgen maken over de toekomst brengen jouw lichaam in staat van paraatheid. Het speelt zich alleen in jouw hoofd af. Jouw lichaam reageert exact hetzelfde daarop als op een reel gevaar.
Hoe kan je dan ontspannen of bewust reageren als je niet aanwezig bent?
Terwijl je voortdurend gevangen zit in je gedachtes en daardoor gecreëerde realiteit.
Continu tussen het verleden en de toekomst.
Wie kent het gevoel niet dat als je tijdens de vergadering aan je boodschappen denkt? Of dat je al in je gedachtes op de bank zit te Netflixen. Het kan natuurlijk zijn dat de vergadering ontzettend saai is en dat je zo snel mogelijk naar huis wil.
Het gebeurt echter ook tijdens andere activiteiten. Tijdens een gesprek met iemand, tijdens het eten, lezen of wandelen. Je doet iets maar in je hoofd ben je eigenlijk ergens anders.
Ik noem een voorbeeld. Je zit in de auto onderweg naar je werk toe en je herhaalt in je hoofd het vervelende gesprek met jouw vader van gisteren. Het is al geweest maar je voelt nog steeds de negatieve emotie terwijl dat moment al voorbij is.
Net zo sterk kan een herinnering van heel lang geleden het intense gevoel van verdriet weer bij je oproepen. Daardoor kan je helemaal van slag raken of zelfs niet meer normaal kan functioneren.
Negatieve gedachtes roepen negatieve emoties op en die hebben weer invloed op jouw gedrag en keuzes.
Leven vanuit de automatische piloot.
Dat piekeren, ramp scenario’s bedenken of steeds afdwalen in je gedachten is een automatisme.
Er zijn natuurlijk gewoontepatronen die behulpzaam zijn. Daar is natuurlijk niks mis mee. Maar op het moment dat je belemmerd wordt door je gedachtes en daarbij horende emoties, misschien kan je jezelf afvragen of ze echt zo handig zijn.
Het piekeren of constant plannen maken over de toekomst leiden je van het huidige moment af.
Sterker nog, negatief denken kan controle over je nemen waardoor je niet in staat bent om je toekomst positief te kunnen zien. Dat heeft daadwerkelijk invloed op jouw gedrag en je toekomst.
Ook al doet het je soms pijn of raak je hier gestrest van, kan je niet zomaar hiermee stoppen. Het voelt ook op een bepaalde manier vertrouwd voor je. Als je iets automatisch doet, dan kost het je geen moeite. Daarom blijf je erin zitten.
Je gewoontepatronen onder ogen zien en ze doorbreken dat is strijd.
Reageren met aandacht leer je door Mindfulness.
Het is ontzettend jammer dat Mindfulness met iets zweverigs geassocieerd wordt.
Terwijl Mindfulness je zoveel kan geven. Mindfulness is de aandacht geven aan het nu. Niets meer of minder.
Bewustwording is de eerste stap tot verandering. En dat leer je door Mindful naar jezelf en de omgeving te kijken.
Je onderzoekt, als het ware wat binnen je en buiten je zich afspeelt.
Door Mindfulness in je leven toe te passen leer je met aandacht te reageren en niet vanuit de automatisme.
Met aandacht reageren bereik je door in contact te komen met je innerlijke zelf. Door stilte in jezelf op te zoeken met alles wat er is
In de stilte vind je wie je echt bent.
Al zijn er misschien een hoop spanningen, pijn, angst, verdriet of woede maar binnen je is er een staat van stilte, rust en vrede aanwezig. Deze staat is alleen soms diep opgeborgen. Als je echt wil dan kan je deze staat opnieuw herontdekken.
Ja, je leest het goed. Niet ontdekken maar herontdekken. Het is ar al maar je kan er niet bij.
En als je een keer bij dat gevoel kan, dan wil je ook niet meer anders.
Mindfulness helpt je om dat te kunnen bereiken.
Als je mindfulness training volgt, werk je voornamelijk vanuit de innerlijke houding van laten zijn, acceptatie, niet oordelen, geduld en vertrouwen. Deze houdingen bouw je ook in je dagelijks leven toe. Zodat ze als een kompas de richting in jouw leven geven en ook hoe je jezelf en de omgeving benadert.
Wil je meer weten over Mindfulness training?
Lees dan hier verder:Mindfulness training
Lemmerhof 8
1132 LB Volendam
Mobiel 06-41954832
info@agatescoaching.nl
www.agatescoaching.nl
KVK: 85353523
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.