Praktische tips om stress te verminderen

Praktische tips om stress te verminderen

Praktische tips om stress te verminderen

Hoe beter omgaan met stress dankzij mindfulness? Ontdek zes praktische tips die je direct kunt toepassen.

1.Let op je ademhaling 

Misschien heb je dit al eerder gehoord, maar het is een magische manier om meer in contact te komen met jezelf op het moment dat het even niet meezit. In stressvolle situaties schieten we vaak automatisch in een vlucht-, vecht- of bevriesmodus, zelfs wanneer er geen werkelijk gevaar dreigt. Zelfs een enkele negatieve gedachte kan ons al in deze reactiemodus brengen. Door op je ademhaling te letten, breng je jezelf in een rustmodus en vertel je je lichaam: “het is hier veilig.” En dat is vaak al genoeg om even te resetten en anders te reageren.

2.Geef aandacht aan dit moment

Herken je het gevoel dat wanneer je met iets bezig bent, je gedachten alle kanten op lijken te gaan? Het is niet dat er iets mis met je is. Dit is simpelweg hoe ons brein werkt en daar hebben we weinig controle over. Maar we kunnen wel leren waar we onze bewuste aandacht op richten. Door hierin jezelf te trainen, kun je meer rust vinden en beter omgaan met afleidingen. Door je aandacht te richten op het huidige moment zul je merken dat je minder afgeleid bent door andere gedachten. Dat train je door simpelweg op te merken wat er om je heen gebeurt, door handelingen uit te voeren met aandacht of door op te merken wat je voelt in het huidige moment.

3.Vertraag

Wanneer je haast hebt, activeert dit het stressresponsmechanisme van je lichaam, wat leidt tot de vrijlating van adrenaline en een gevoel van overweldiging. Door te vertragen in je handelingen en bewegingen, geef je je lichaam en geest de kans om te kalmeren. Het is een kwestie van actie en reactie: door langzamer te gaan, kun je stress verminderen en een gevoel van controle terugwinnen.

4.Eet mindful om meer van je eten te genieten

Maak van een maaltijd een feestelijke gelegenheid, waarbij niet alleen het genieten van lekker eten centraal staat, maar ook het bewustzijn en het vertragen van het eetproces. In onze haastige levensstijl nemen we zelden de tijd om echt te proeven wat we eten, soms zelfs zonder bewust te kauwen.

Je hoeft niet naar een chique restaurant te gaan of veel geld uit te geven om te kunnen genieten van de smaken en aroma’s van je maaltijd. Door je aandacht te richten op het voedsel voor je en de ervaring van het eten, open je je zintuigen en geniet je meer van elke hap. Het is ook een geweldige gelegenheid om samen te komen met dierbaren en een moment van verbinding te ervaren. Dus leg je telefoon weg, schakel de tv uit en richt je volledige aandacht op wat er op je bord ligt. Eet langzaam, proef elke hap en voel hoe het je je lichaam voedt.

5.Herken je grenzen door regelmatig bij jezelf in te checken

Een van de eerste vaardigheden die je leert vanuit mindfulness, is om regelmatig contact te maken met je lichaam en wat je in je lichaam ervaart. Soms blijven we maar doorgaan, zelfs als ons lichaam signalen van vermoeidheid of overbelasting geeft. Pas wanneer het echt te laat is, besef je dat je je grenzen hebt overschreden.

Het is belangrijk om je bewust te worden van deze signalen en naar ze te luisteren. Je kunt dit doen door meer in je lichaam aanwezig te zijn en te voelen wat er gaande is, in plaats van alleen maar te blijven denken. Neem regelmatig de tijd om te pauzeren en jezelf af te vragen hoe je je fysiek en mentaal voelt. Door deze zelfreflectie kun je je grenzen beter herkennen en respecteren, waardoor je een betere balans kunt vinden tussen inspanning en ontspanning.

6.Wees vriendelijk naar jezelf een naar de omgeving

Het najagen van hoge standaarden en het willen voldoen aan de verwachtingen van anderen kan veel stress veroorzaken. Die stress ontstaat vaak doordat je niet tevreden bent met jezelf en je huidige situatie. Ik bedoel niet dat je niet aan jezelf mag werken, integendeel. Wanneer je dat doet vanuit innerlijke vriendelijkheid en zelfcompassie, leer je beter omgaan met de ups en downs van het leven.

Het Boeddhisme noemt dit principe: ‘Niet doen, maar Zijn’. Het betekent niet dat je passief bent, maar dat je handelt vanuit vriendelijkheid, acceptatie en geduld waardoor je kunt groeien zonder je zorgen te maken over falen. Het draait om het omarmen van de realiteit zoals die is, in plaats van te proberen het weg te duwen, wat kan leiden tot innerlijke vrede. Maar betekent dit dat je alles moet accepteren? Absoluut niet. Het gaat om los te laten wat buiten je controle ligt en je te richten op datgene waar je wel invloed op hebt.

Ben je nieuwsgierig naar meer? Lees dan hier verder over mijn aanbod Mijn aanbod

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.